Przepisy kulinarne z dawnych wydawnictw Wiktora Kulerskiego wciąż są żywe. To na ich podstawie uczniowie przygotowują dania w IX edycji konkursu kulinarnego, który organizowany jest w grudziądzkim gastronomiku. W tym roku do kuchennej potyczki stanęło aż 18 zespołów w trzech kategoriach.
W tym roku zdecydowaliśmy się głównie na dania warzywne, więc na taką kuchnię lekką. Cieszymy się z frekwencji uczestników, ponieważ jest ona największa w historii tego konkursu - mówi Rafał Szweda, dyrektor Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu.
Konkurs podzielony został na trzy kategorie: szkoła podstawowa, średnia oraz Koła Gospodyń Wiejskich.
Trochę przygotowywałyśmy się w domu. Próbowaliśmy przygotowywać potrawy zgodnie z tymi przepisami - mówi nam Marzena, jedna z uczestniczek konkursu.
W szkole trochę ćwiczyliśmy. Dania nam wychodziły, więc liczymy, że i teraz wyjdą tak samo smacznie - dodaje jedna z przyjezdnych uczennic, która również startowała w konkursie.
Przepisy zaciągnięte zostały z dawnych wydawnictw Wiktora Kulerskiego.
Jesteś świadkiem ciekawego zdarzenia w waszej okolicy? A może chcesz poinformować o trudnej sytuacji w Twoim mieście? Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy! Piszcie do nas na: [email protected]