Danie z ryb miało utorować im drogę do finału. W Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu odbyły się eliminacje wojewódzkie VI Edycji Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. Zmagania podzielone były na dwie części.
Etap wojewódzki składa się z dwóch części: z części teoretycznej i praktycznej. Część teoretyczna składała się z testu, który uczniowie otrzymali do rozwiązania. Natomiast na części praktycznej przygotowują potrawę, którą sami sobie wybierali. Tematem przewodnim były wariacje z rybami - mówi Joanna Kornaszewska, koordynator etapu wojewódzkiego.
Konkurs z roku na rok ma coraz większą rangę i atrakcyjniejsze nagrody do zdobycia. Stawką jest także finał w Zabrzu.
Kucharze, którzy dzisiaj wygrają, a będą to dwie drużyny zostaną reprezentantami naszego województwa na finale ogólnopolskim, czyli niesamowite uważam wyróżnienie. Być w grupie 32 najlepszych uczniów z całego kraju to jest coś znaczącego - dodaje Rafał Szweda, dyrektor grudziądzkiego "Gastronomika".
Awans do finału wywalczyły dwie uczennice.
- 1. miejsce dla Natalii Śmiałek z ZS w Kowalu
- 2. miejsce dla Julii Wróblewskiej ze Szkoły Branżowej nr 10 w Bydgoszczy
Na trzecim stopniu podium uplasowała się reprezentantka z Grudziądza - Julia Gniadek.
Jesteś świadkiem ciekawego zdarzenia w waszej okolicy? A może chcesz poinformować o trudnej sytuacji w Twoim mieście? Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy! Piszcie do nas na: [email protected]