Dla uczestników festynu przygotowano pogadankę o trudzie pracy pszczelarzy, różnorodności miodów oraz o produktach wytwarzanych przez naszych małych przyjaciół. Chętni będą mogli wziąć udział w rodzinnej grze terenowej. Wydarzenie to również niepowtarzalna okazja, by spróbować aromatycznych miodów i produktów pszczelich od lokalnych oraz regionalnych wytwórców i producentów. To także szansa na spotkanie z parą, która specjalizuje się w apiterapii. Gabriela i Jacek Grzelak stosują produkty wytwarzane przez pszczoły w celach leczniczych i podczas festynu opowiedzą o szczegółach tej metody.

i
Aby chronić pszczoły wystarczy zapewnić im dobre warunki do życia. Sadzenie roślin kwitnących czy tworzenie miododajnych łąk to tylko kilka z przykładów na poprawienie jakości ich bytu. Im więcej roślin, tym większa szansa, że pszczoły zbiorą odpowiednią ilość pokarmu na zimę. A te małe owady mają ogromne znaczenie dla człowieka, środowiska i gospodarki. Owoce, warzywa, migdały, bawełna czy kawa to tylko niektóre produkty, które powstają dzięki zapylaniu przez pszczołowate.
„Dzień Otwartego Ula” organizowany jest od 12:00 do 14:00, a wstęp jest darmowy.