Ten konkurs to już tradycja! W grudziądzkim gastronomiku po raz kolejny zorganizowano kulinarne zmagania na najlepszy wielkanocny mazurek. Bez tego ciasta ciężko wyobrazić sobie świąteczny stół.
Mazurki są ciastem dosyć prostym do wykonania. Można je robić z ciasta kruchego, biszkoptowo-tłuszczowego, można także i z ciasta orzechowego. Technika wykonania jest tutaj krótka. Bardziej chodzi nam o dekorację tych mazurków - Hanna Świrzyńska, organizatorka konkursu.
Do konkursu zgłoszono sześć mazurków. Jurorzy zdecydowali, że najlepsze ciasto wraz z dekoracją przygotowała Weronika Kaczmarek.
Mazurek nie jest ciężki do wykonania, jest w miarę prosty. Moje ciasto na pewno ma kolor zielony od pistacji i jest na nim narysowany koszyczek - opowiada zwycięska uczennica.
Wszystkie wypieki przygotowane przez uczniów grudziądzkiego Gastronomika znajdziecie w powyższej galerii zdjęć. Konkurs zorganizowany został już po raz trzeci.
Jesteś świadkiem ciekawego zdarzenia w waszej okolicy? A może chcesz poinformować o trudnej sytuacji w Twoim mieście? Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy! Piszcie do nas na: [email protected]